Rocciamelone

Lange tijd is de Rocciamelone beschouwd als de hoogste spits van de Alpen. De route naar de top is heel populair en bekend en kan binnen een hele dag af worden gelegd. U kunt ook aangenaam  overnachten in het bergstation Cŗ d' Asti. Het is voor de geoefende wandelaar niet bijzonder moeilijk, maar u moet voorzichtig zijn en over een geschikte uitrusting  beschikken.

Volgens de overlevering klom Bonifacio Rotario in 1365 de berg op om een gelofte te volbrengen die tijdens zijn gevangenschap in het land van de Moslims gemaakt werd. Tijdens de beklimming liet hij een kleine berghut bouwen en bracht een drieluik aan in de kapel die op de top gebouwd is. Ieder jaar, in augustus, wordt deze in een plechtige processie naar de spits gedragen. Van Susa neemt u de weg richting Mompantero. Ga verder in de richting van Pampalý en buig iets verder af in de richting Trucco. Wanneer u langs het dorp La Riposa komt, parkeert u de auto en neem u het smalle pad dat naar de barak leidt. Volg een tijdje de grassige kam, dan buigt u naar rechts af langs de kleine vallei waar de Tana waterval is.

Daarna gaat u terug in de richting van de kam. Vanaf het middenstation gaat u verder met klimmen en bereikt u het Crocetta di Ferro. Het ezelspoor kruist dan de steile zijde van de berg en u klimt opnieuw verder om het hoogste punt te bereiken. Op de top staat een beeld van de heilige Madonna, een kleine kapel en een schuilhut. Het uitzicht is er prachtig.

De terugweg is omgekeerd langs dezelfde route.