Olympische Winterspelen 2006 afgesloten.

De Olympische Spelen van Turijn verdwijnen definitief in de boeken. De Spelen werden zondagavond afgesloten met een show die in het teken stond van het carnaval. De show begon met een fleurige, kleurrijke parade met vreemde figuren. Daarna volgde de laatste medaille-uitreiking. Toevallig was de laatste gouden medaille voor een Italiaan.De organisatie had vooraf gekozen om de winnaar van de 50 kilometer langlaufen tijdens de slotceremonie te huldigen en dat werd de Italiaan Giorgio Di Centa. Hij ontving de medaille van zijn zus, Manuela Di Centa, die in het Noorse Lillehammer in 1994 twee maal goud veroverde.

 

Na nog meer optochten volgde een snelle vlaggenparade, waarbij Rintje Ritsma de Nederlandse driekleur het stadion in droeg. Bart Veldkamp hield de Belgische vlag in de lucht. Alle atleten hadden vooraf een rode feestneus gekregen, zodat zij zich een beetje als clown konden verkleden en mee konden doen in het thema van de show.De speech van de burgemeester van Turijn werd even onderbroken door een toeschouwer die tot vrede opriep, maar hij werd vlot afgevoerd. Jacques Rogge deed op het podium opnieuw de belofte door te vechten om de sport dopingvrij te maken. Daarna werd er een Olympische vlag uitgereikt aan de burgemeester van Vancouver. Die stad in Canada organiseert over vier jaar de volgende Winterspelen. Na een optredens van Andrea Bocelli en Ricky Martin waren de Spelen officieel afgelopen.

De Spelen stonden in het teken van de passie, maar juist die passie ontbrak de voorbije weken. Op de prestaties viel weinig aan te merken, de spelen stonden bol van de sportieve hoogtepunten. Maar veel sporters beklaagden zich de voorbije dagen over de ietwat kille sfeer. Op de locaties was weinig aan te merken, maar daarbuiten misten veel sporters de sfeer van de Spelen. Het Olympisch dorp was saai, en op Medal Plaza na viel er ook in Turijn zelf niet enorm veel te merken van de Spelen. IOC-voorzitter Jacques Rogge liet ook weten dat 'de Spelen waren zoals we dachten, maar niet zoals we hoopten'.

Voor Nederland verliepen de Spelen succesvol. Marianne Timmer, Ireen Wust en Bob de Jong pakten goud, in totaal kwam Nederland uit op negen medailles. Daarmee werd het doel gehaald. Na de succesvolle Spelen van Salt Lake City stelde Nederland zich als doel om het aantal van acht medailles van die Spelen te overtreffen. Dat lukte in Turijn. Chef de Mission Eddy Verheijen was eigenlijk alleen ontevreden over de bobsleeteams, en dan vooral de stuurlui. Volgens Verheijen beschikken we in Nederland mede dankzij de speciale bobstartbaan in Harderwijk inmiddels over remmers van wereldniveau, maar blijven de stuurmanskunsten van Arend Glas, Eline Jurg en Ilse Broeders achter bij die kwaliteiten en kwam Oranje daardoor niet verder dan plekken in de middenmoot.

De meest succesvolle sporters waren de Zuid-Koreaan Hyun-Soo Ahn, de Duitser Michael Greis en Cindy Klassen. Shorttracker Ahn pakte drie maal goud en één keer brons, biatleet Greis gaat met drie gouden medailles naar huis en Klassen neemt vijf medailles mee naar Canada. De schaatsster won één keer goud, twee keer zilver en twee maal brons. De Canadese is 26 jaar, dus de kans is groot dat zij er over vier jaar weer bij is, dan voor haar eigen publiek.